Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

χωρο-χρονικές (δια)δράσεις


Επιλέξαμε να εστιάσουμε σε δύο υποσύνολα δημόσιων χώρων στο κέντρο της πόλης, στα οποία εντοπίζουμε έντονα το φαινόμενο της διάδρασης. 

Επιχειρούμε να "αποτυπώσουμε" εκφάνσεις των (δια)δράσεων που πραγματοποιούνται στις επιλεγμένες περιοχές και να τις συσχετίσουμε με τον παράγοντα του χρόνου, είτε αναφερόμαστε στο δίπολο ημέρα-νύχτα και την αλλαγή χρήσεων στο χρονικό διάστημα ενός 24ώρου, είτε αναφερόμαστε σε πιο μακροπρόθεσμες αλλαγές και δράσεις κατά τη διάρκεια ενός έτους.

"Κοινός τόπος" που τις χαρακτηρίζει  είναι μια διαρκής κινητικότητα/μεταλλαξιμότητα του δημόσιου χώρου ανάλογα με τις μεταβολές των επιθυμιών των ατόμων που κινούνται στα πλαίσιά του. Σε πολλές περιπτώσεις οι μεταβολές είναι έντονες, και συμβαίνουν με τον ίδιο ή και με διαφορετικό τρόπο στις δύο επιλεγμένες περιοχές.




1 σχόλιο:

  1. Τώρα συνειδητοποιώ ότι ασχοληθήκατε με το "πεταλο" της αριστοτέλους το οποίο διαχωρίσατε από το τμήμα στα βορειοδυτικά του με τον μεγάλο κενό χώρο. Προσωπικά δεν το πρόσεξα και πιάνω τον εαυτό μου να δυσκολεύεται να διακρινει τους δύο αν και απο οτι φαινεται φέρουν πραγματι διαφορετικα χαρακτηριστικά ειδικά σε επίπεδο υλικότητας.
    Σε κάθε περίπτωση αυτό που προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό από τη σημερινη συζητηση με αφορμή το θέμα σας είναι η διάσταση του τρόπου με τον οποίο δημιουργούνται τα ¨γεγονότα¨, οι ¨καταστάσεις¨τα events ή όπως αλλιως θα τα χαρακτηριζε κανεις. Για την ακριβεια ο τρόπος περιγραφής τους είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι προιδεαζει για διαφορετικές συνθήκες. Είναι πολύ διαφορετικό αυτό που προγραμματίζεται από αυτό που αναδύεται τυχαία, πολύ διαφορετικό αυτό που δυναται να μετατοπιστεί σε άλλο χώρο (κοινως δεν παραγεται από το χώρο) από αυτό που είναι αδύνατο να συμβεί κάπου αλλού κοκ. Θα ειχε πολύ ενδιαφερον θεωρω σε επομεν φαση να διερευνησετε τις χωρικες εκφανσεις αυτων των συνθηκων και ισως ν α παρουσιαζατε στο εργαστήριο μία σύντομη έρευνα πάνω στην ποικιλία εννοιών που σχετιζονται με τα γεγονότα και τη σχέση τους με το χώρο. Επειδη το τελευταίο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά απαιτητικό θα είχε νόημα η αναφορά στοιχείων περισσότερο για την αξία της συζητησης εκτος κι αν φυσικα θελετε να πατε το θέμα in deep οποτε και το πράγμα ειναι στα χέρια σας.
    Στη δευτερη φαση υποψιαζομαι οτι θα αναγκαστειτε να κανετε αυτη την προεργασια οποτε κανετε το προγραμματισμο σας.
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή